Recefice borszőlő kristály

,

Recefice borszőlő kristály

Pár évvel ezelőtt egy újbor kóstoló után kezdett foglalkoztatni a kérdés, hogy hogyan lehet azt a különleges ízt „konzerválni”, amit a különböző borszőlő fajták nyújtanak, és ezt minél többen élvezhessük, akár egész évben.

Szerencsére akkor találkoztam egy nagyon ügyes cukrásszal, akinél egy felejthetetlen, kiváló minőségű eper fagylaltot kóstoltam. Innen már nem volt nehéz kitalálni, hogy miként lehet az ízeket konzerválni.

Még abban az évben elkészítettük az első „cserszegi fűszeres” borszőlő kristályt. Hatalmas sikere volt.

A koncepció lényege, hogy a borász által leszedett szőlőt begyűjtjük, és feldolgozzuk a fagylalthoz mint gyümölcsalap. A fel nem használt szőlő, fagyasztó házban, tárolásra kerül. Az elkészített, borszőlő kristályt, “fagylaltot” logózott poharakba töltjük, borász és fajta szerint. Ezek után már könnyű tárolni és csak egy kiskanál kell az elfogyasztásához.

 

Borszőlő forrásaink:

Rókusfalvy, Hernyák, Orosz Gyula, Anonym Pince, Nádas borműhely Etyek; Bolyki, Eger; Mokos, Villány; Nobilis, Tokaj; Bott Frigyes, Komarno.
Bár az alapötlet nagyon egyszerű, ugyanakkor hatalmas potenciál lakozik benne.

Hála a kitűnő borászok rengeteg munkájának, a kedvező gazdasági környezetnek és nem utolsó sorban a borkedvelők kitartó és egyre növekvő táborának, a minőségi bor fogyasztás kultúrája az utóbbi 10-15 évben igencsak megerősödött.

A piac dinamikusan növekszik, a bor fogyasztás divatos. A borhoz szerencsére egyre többen értenek, de valószínűleg nagyon kevesen kóstolták még például a Pinot Noir, a Merlot, a Chardonnay szőlőt, főleg egy híres borásztól.

Most megtehetik, ha másért nem, kíváncsiságból!
A fagylaltot Etyeken egy kis műhelyben gyártjuk kézműves módszerekkel. Minden borszőlő fajta vízbázisú, alkoholmentes és a lehető legkevesebb cukor hozzáadásával készül. Az ízek lehetnek fajta szőlők, vagy házasítások (cuvée) is.

Minden esetben betartjuk a borászok által használt keverési arányokat, amit a boruk elkészítésénél alkalmaztak. Minden fagylaltra “friss lekvár”, úgynevezett variegato kerül, melyet szintén a borszőlőből készítünk fajtánként és az ízek fokozására használunk.

H-1115 Budapest, Halmi utca 37. RECEFICE JÉGMŰHELY KFT

info@recefice.hu

Küldetésünk:

Varázslatos módon megfagyasztjuk az időt, hogy kristály formájában átadhassuk neked a szüret eszenciáját!

Remélem sikerült felkelteni az érdeklődést!
Köszönettel:
Recefice csapata